cute

sELaMaT dATanG kE bLoG sAYa, siLAlaH foLLoW daN kOmEn blOG sAYa.tERima kaSIh..

Tuesday, 13 December 2011

Bani Ismail..

Ibu Nabi Ismail menyusui anaknya dan dia meminum air yang ditinggalkan oleh suaminya selama beberapa hari sehingga air itu habis, selepas itu dia dan anaknya menderita kehausan. Dia melihat anaknya menangis kehausan namun dia tidak dapat membantunya, lalu dia meninggalkan Nabi Ismail, menuju ke lembah untuk meminta pertolongan tetapi beliau tidak menemui sesiapa pun. 


dia mengembara di antara Bukit Safa dan Marwah, kadang-kadang berlari-lari, terutamanya apabila dia tiba di kawasan tanah rendah sehingga dia tidak dapat melihat anaknya dan kadang-kadang dia berjalan, sebanyak tujuh kali. Dia tidak menemui sesiapa pun. Ibn Abbas meriwayatkan Nabi Muhamma s.a.w bersabda yang bermaksud bahawa itulah sebabnya mengapa orang ramai melakukan sai (berlari-lari anak di antara Bukit safa dengan Marwah).


Ibn Abbas meriwayatkan, Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang bermaksud:


Tiba-tiba dia melihat orang berada di tempat terbitnya mata air Zam Zam. Menurut Ibrahim bin Nafey dan Ibn Juraij, Hajar melihat Jibrail sedang menggali tanah dengan tumit dan sayapnya sehingga air memancut keluar. Hajar mengisi air ke dalam bekasnya. Ketika itu semakin banyak air yang memancut keluar.


bersambung~~

No comments:

Post a Comment